Delningar med Cash

Jag fick låna Elins Cash (Win x Cian) för lite träning idag. Jag tänkte visa hur jag tränar delning (min favoritträning, vilket också avspeglas i mina hundars attityd till att dela och hålla isär flockar). Självklart går det aldrig riktigt som man har tänkt sig när man ska filma träning, men jag är ändå nöjd med vad vi fick till idag. Cash har en lite tight högerflank som ställer till det lite när man ska dela, så jag fick lirka lite eftersom jag inte tycker att det är nödvändigt att pressa honom så mycket om det än.

Så här tänker jag i alla fall kring träning av delning, även om det inte alltid blev så på filmen:

Målsättningen är en hund som kommer in snabbt och målmedvetet när jag kallar. Han går djupt (förbi mig) om det krävs, och är fokuserad på att ta kontroll över den grupp jag riktar mig mot.

I början försöker jag göra en stor lucka och låter hunden ligga still medan jag går iväg med gruppen jag vill ha. Sedan kallar jag på hunden (ibland får man locka en del för att få hunden att komma in i luckan). Så fort hunden ”fäster” på luckan (släpper fåren vi inte ska ha med tanken), oavsett om han kommer till mig eller fokuserar på fåren jag vill dela av, skickar jag på en flank förbi mig, samtidigt som jag försöker att röra mig i motsatt riktning så att hunden kan balansera fåren mot mig. Sedan låter jag hunden jobba på den gruppen ganska länge, och gör gradvis mer och mer utmaningar så att hunden verkligen får jobba för att hålla grupperna isär.

I filmen lyckades jag inte hamna i balansläge, men Cash var ändå duktig på att förstå uppgiften och ta kontroll över gruppen. Jag fick ofta påminna honom om att inte tänka på den andra gruppen, men med mer repetition kommer han att bli säkrare. Så här såg det ut i alla fall:

En reaktion på ”Delningar med Cash”

  1. Så roligt att se Elin (och Fanny)! Du o Cash har verkligen utvecklats sedan jag såg er (var det i oktober?). Cash o Bet börjar verkligen vara mycket lika varandra i drivningen nu, fast Cash har lite mer hanhunds-ös där Bettan känner efter mer. Det blir roligt när vi ses live igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *