Åtta veckor

Idag fyller valparna 8 veckor och de är verkligen livliga och företagsamma. Trots att vädret är lite mörkt och ruggigt vill de helst vara ute och leka långa stunder. Det är bara att klä sig varmt och försöka hänga med på alla deras upptåg. Jag tror att det är viktigt för valpar att få vara ute och röra på sig på naturliga underlag. Inne blir det aldrig samma sak. Det är skönt att vi har haft milt väder och inte så mycket nederbörd under de senaste veckorna. Förutom att vara ute och leka på gården har grabbarna fått besök av vuxna och barn i olika åldrar, åkt bil (så duktiga!) och varit på studiebesök på en väns gård, där de fick bekanta sig med höns, gäss och många nya platser. De är väldigt renliga och vill helst gå ut för att göra sina behov. Kommer de inte ut så går de på tidningar. I ett främmande hem klarade de av att leka i flera timmar utan en enda kisspöl. Så fort de kom ut gjorde de sina behov.

Gray och Tesla

Gray och Tesla tittar på gäss.

Den stora utmaningen under de senaste 2,5 veckorna har varit Tod, som genom vad som bara kan vara osannolik otur, råkade bryta en tand och frakturera käken. Han var i komposthage ihop med sina syskon när det hände, och vi vet inte exakt hur det gick till.  Han opererades för 15 dagar sedan och har sedan dess fått leva sitt liv i tratt och ”grimma” som förhindrar honom från att öppna munnen mer än en liten bit (han kan äta och dricka, plocka upp små saker med munnen, men inte mycket mer). Eftersom syskonen gärna vill dra i grimman har han fått egen hage bredvid bröderna, men han har fått leka med dem utomhus. Det har varit mycket extra arbete – valparna har nästan inte varit ensamma en sekund, och vi har varit väldigt oroliga många gånger. Imorgon är det dags för röntgen, och om vi har tur kanske han kan få bli av med grimma och tratt innan helgen. Det mest fantastiska är hur otroligt bra han har hanterat begränsningarna. Alltid med glatt humör och full fart.

tod7v2

Söta Tod med grimma och tratt

Till helgen flyttar de två långhåriga valparna – Tesla och Newton. Tod blir kvar i alla fall tills han är helt bra efter sin olycka. Volt är husses älskling och påminner på så många sätt om sin mor, så han blir kvar. Gray är fortfarande till salu till rätt hem med vallning i fokus. Valparna har fått namn efter enheter:

Tesla (T), är SI-enheten för det magnetiska B-fältet (magnetisk flödestäthet) och för intensitet av magnetisering. Enheten är uppkallad efter Nikola Tesla.

Newton (N) är SI-enheten för kraft, uppkallad efter Isaac Newton. En newton är definierad som den kraft som krävs för att ge massan ett kilogram en acceleration av 1 m/s². En newton är ungefär den kraft som en massa på 100 gram utövar på sitt underlag vid normal gravitation (mer noga räknat är kraften 0,980665 N). Eller, i mer lättsam form, 1 N motsvarar ungefär tyngden av ett mindre äpple.

Volt (V), är en härledd SI-enhet för elektrisk spänning (elektromotorisk kraft). Enheten är uppkallad efter den italienske fysikern Alessandro Volta (1745-1827), som uppfann Voltas stapel, sannolikt det första kemiska batteriet.

Gray (Gy), är SI-enheten för absorberad dos, det vill säga hur mycket joniserande strålning som absorberats. 1 Gy är en joule per kilogram. Enheten infördes, istället för Joule per kilogram för livsfaran om man gör fel vid enheterna.

Tod, är en gammal viktenhet som används för ull. Motsvarar 28 pounds (12.7 kilo). Lite mer obskyrt, men när pappa heter Tod och enheten handlar om ull så passar det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *