IK1 i Andrarum

I helgen har jag varit i Andrarum i Skåne och tävlat IK1 med Jen och Epic. Tävlingsplatsen var väldigt vacker, kuperade och blåsig. Jag var väldigt glad att hundarna är vana vid kullar hemifrån. Det var inte helt enkla tävlingar, men jag tyckte att det var väldig bra. Fåren var otroligt fina och betedde sig som regel som man förtjänade. På lördagen startade jag först med Jen. Hon gjorde en bra runda och var otroligt lugn och lydig. Tyvärr styrde jag dåligt, så det räckte inte hela vägen. Vi fick strul med cross-grinden, där jag först fick två får på utsidan och sedan lyckades peta dem tillbaka igenom grinden åt fel håll. Där försvann många poäng. Delning och fålla flöt som en dans. Jen och jag fick 76 poäng och slutade på 5:e plats.

Inför Epics start var jag taggad att göra det bättre, men visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Vi har ju bara tävlat en gång tidigare, och då tappade vi fåren i upptaget, så jag har liksom aldrig testat att köra honom i skarpt läge. Han gjorde en fin utgång och ett bra upptag, men sedan blev det för mycket fart på fåren och jag hängde inte riktigt med. Vi fick ganska bra linjer på både framdrivning (fast stor sväng runt stolpen) och fösning, men efter crossgrinden (som jag träffade den här gången) tappade jag både hund och får ur syne (kullarna kan verkligen göra det svårt) och jag fick en jättestor sväng på fåren, där Epic fick jobba hårt för att trycka dem tillbaka till mig. I delningen var Epic trött och fåren ville sticka. Två gånger fick han springa och hämta tillbaka dem och båda gångerna löste han situationen genom att springa tight och tacklas lite. Andra gången blev vi diskade. Kändes inte alls roligt och jag var ganska deppig efter den rundan, där det inte kändes som att mycket stämde.

Idag startade Epic först. Jag hade bestämt mig för att vara en bättre handler och se till att vi fick en så lugn start som möjligt och sedan ta ansvar för att han inte behövde hamna i situationer där fåren ville sticka och han var tvungen att hämta tillbaka dem.

Han startade på en bra utgång, men vid klockan tre la han sig plötsligt platt ner. Jag fick vissla lite för att få iväg honom igen och så hamnade han snyggt bakom fåren med bra djup. Fick fyra minuspoäng på utgången (16/20). Det var inte bara enkelt när hundarna tog bra djup bakom fåren – då såg de inte fåren när de skulle göra upptaget och jag fick vissla någon gång extra för att få honom på rätt spår (9/10). Framdrivningen kändes hur härlig som helst. Fåren kom i mycket lugn takt, Epic tog alla visselsignaler direkt och jag kunde styra precis som jag ville. Möjligt att jag tog ut dem åt sidan för tidigt inför rundningen av stolpen (18/20). Vi fick i alla fall en fin runda runt stolpen och en lika lugn och kontrollerad fösning (17/20). Den här gången hade jag full kontroll vid passering av cross-grinden och fick en tight sväng där jag aldrig tappade fåren ur sikte (hunden försvann dock bakom kullen). Drivningen gick bra och Epic jobbade ganska självständigt (9/10). Delningen gick hur lätt som helst (9/10), vet inte vad jag fick neddrag för. Fick samma betyg på Jens fina delning igår och vet inte vad jag eller hunden gör för fel. Jag lyckades planera återsamlingen väl och fick en klockren linje in i fållan (10/10). Epic var lugn och gjorde allt jag bad honom om (med undantag för två fram-kommandon, hmmm…) och det var en totalt annan känsla än dagen innan. Vi fick 88 poäng, 1:a-pris och kom 2:a! Helt fantastiskt och jag har fortfarande inte riktigt fattat att min lilla kille klarade sig så bra.

Jen startade strax efter och gjorde en fin utgång (20/20), bra upptag, men fick också något extra kommando för att hitta fåren (9/10) och okej framdrivning (17/20). Hennes får kändes lite mer utmanande än den grupp jag fick med Epic (tack och lov!) och jag fick slita lite mer. Fösningen gick okej (17/20), drivningen med (9/10). I delningen var fåren inte lika enkla som i de tidigare rundorna och jag tog chansen när jag fick en lucka (7/10). In i fållan var fåren också lite mer spända än i tidigare rundor och jag fick ett litet stopp i ingången och fick ha tålamod innan alla gick in (9/10). Jen fick 87 poäng – vilken tur! Det hade ju varit lite dumt om hon hade slagit Epic, som behöver placeringspoäng till unghundscupen. Jen fick också 1:a-pris och kom 4:a. Vilken härlig dag!

3 reaktioner på ”IK1 i Andrarum”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *